top of page

Новини школи

241066960_922299245026422_7010830837486812017_n.jpg

Новини

Літо закінчилось, а це значить, що час іти до школи. 1 вересня – найбільш зворушливий день для школярів та вчителів. У цей день шкільне подвір’я знову наповнилося веселими мелодіями, яскравими барвами осінніх квітів, дитячим щебетанням, посмішками юнаків та дівчат.

День знань був яскравим, емоційно насиченим та дуже зворушливим, адже випускники вже зрозуміли, що таке свято у школі для них є останнім, а першокласники відкрили для себе нову сторінку, де все вперше – перший дзвоник, перша вчителька, перший урок.

Голосно звучала урочиста музика, звідусіль лунали теплі слова, і кожне дитяче серце, хвилюючись, відгукувалось на заклик першого дзвінка. Віршами, танцями, співами вітали наймолодших школярів їх старші колеги.

На урочисту шкільну лінійку завітав голова Новоархангельської селищної ради Шамановський Юрій Павлович, який привітав першокласників, випускників, учителів та всіх учнів школи з початком нового навчального року. Нагородив переможців подяками за призові місця на обласному рівні.

В свою чергу Торговицький заклад освіти висловлює щиру подяку за спонсорську допомогу Шамановському Юрію Павловичу.

Директор опорного закладу освіти, Шевчук Наталія Анатоліївна, привітала усіх присутніх з успішним початком навчального року. А також вона подякувала тим, хто допомагає школі втілити у життя всі задуми: міській владі, працівникам освіти, батькам учнів.

Настрій учням та всім присутнім підіймали запрошені до школи сучасні аніматори - дзеркальні люди, а також усі присутні змогли сфотографуватися біля чарівної фотозони, за яку ми вдячні івент агентству «Студія декору Олена», керівник Олена Михайлівна Манзар.

AA.png

Новини

Новоархангельська селищна рада оголошує конкурс на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності Новоархангельської селищної ради

Виставка виробів з природного матеріалу "Осіння фантазія"

07.10  у школі відбулася традиційна творча виставка «Осіння фантазія». Її учасниками стали учні 1-11 класів. Діти проявили велику фантазію, творчість і створили справжнє осіннє диво. Композиції були дуже оригінальними, неповторними, адже всі вони  виконані з великою майстерністю і любов’ю. Найбільш активні учасники виставки  отримали подяку від адміністрації школи і були нагороджені грамотами. Окрема подяка –  небайдужим батькам, які допомагали своїм діткам долучитися до справжньої творчості!!!

День вчителя у Торговицькій школі

Святковий концерт, квіти та день самоврядування - так відзначали День вчителя у Торговицькій школі....

Один раз на рік, у найпрекраснішу пору року, коли шелестить листопадом осінь, приходить професійне свято – День вчителя. Це не тільки професійне свято вчителів. Це свято усіх, хто глибоко шанує працю педагога, вихователя, наставника підростаючого покоління. 2 жовтня 2020 року в актовій залі Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім.  Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО відбувся святковий концерт, присвячений Дню вчителя. Учні 11 та 9 класу привітали вчителів гумористичною розважальною програмою, душевними піснями та запальними танцями. До привітань педагогів приєднався голова районної державної адміністрації Олександр Маличенко, та вручив їм грамоти за успіхи у роботі.

День знань у Торговицькій ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО

У перший день осені, 1 вересня, в Україні традиційно відзначають День знань – свято для першокласників і початок нового навчального року для всіх вчителів, школярів та їх батьків.

Та цього дня свято  провели у новому, карантинному форматі. Святкова лінійка − лише для учнів 1 та 11 класів. Щоб убезпечити дітей від зараження коронавірусом, ввели соціальну дистанцію ,  школярі надягнути захисні маски.

Не оминула святкова атмосфера і учнів інших класів, до цікавих та захоплюючих уроків їх запросили класні керівники, ознайомивши з правилами збереження власного здоров’я в період навчання, в умовах карантину.

День знань був незабутнім, наповненим святковою атмосферою, доброзичливими і щирими посмішками, свіжістю оновлених класів та школи і, звичайно, першим дзвоником.

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим

Дорогі колеги, учні, батьки!
Сердечно вітаємо Вас з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим!
З дитинства – це найкращі і радісні дні, сповнені очікуванням казки, зігріті душевним теплом і любов’ю.
Озирнувшись назад, можна сміливо сказати, що 2019-ий рік був прожитий недарма. Цей рік був насичений подіями, напруженою працею, глибоким змістом та звершеннями. Він подарував нам радість зустрічей та відкриттів, перемог і досягнень; новий професійний і життєвий досвід.
Напередодні Нового року прийнято загадувати бажання і вірити, що вони обов'язково здійсняться. Нехай кожен день нового року наближає Вас до мети, зміцнить віру і доведе, що лише разом ми все подолаємо, зуміємо домогтися гідного життя, наповненого творчим змістом і духовністю.

Шановні вчителі!
Зичу вам міцного здоров’я, ентузіазму в пізнанні істини, творчої наснаги, віри в досягнення бажаного! Нехай ваші зусилля уквітчуються тільки успіхом і принесуть найкращі плоди для вас і для всієї нашої держави!

Дорогі учні!
Нехай доля усміхається вам в усіх ваших починаннях! Нехай ваші серця наповнюються чистими бажаннями, світлими роздумами, глибокими знаннями, а життя – тільки добрими справами!

 

19 грудня 2019 року «День Святого Миколая»

Світле й добре свято День Святого Миколая здавна називають найпершим із різдвяних та новорічних свят, яке традиційно уособлює початок великого всенародного Новоріччя. Для дітей це свято завжди прикрашене щирими посмішками, адже у їхньому прекрасному дитячому світі саме в цей день здійснюються найпотаємніші й найфантастичніші мрії. Уже доброю традицією стали зустрічі керівників району з дітьми Новоархангельщини напередодні свята. Не став винятком і цей рік. За ініціативи голови районної ради та депутатського корпусу на кошти з районної програми загальнорайонних заходів були закуплені: Дитячо – юнацькій спортивній школі Новоархангельського НВО №1 - спортивний інвентар, будинку культури  два радіо мікрофони для юних співаків та 5 тенісних столів для НВО. 18 - 19 грудня голова районної ради Олег Сова спільно з головою районної державної адміністрації Сергієм Васильченком з робочим візитом завітали до навчальних закладів району та вручили подарунки: Новоархангельський НВК«ЗОШ І-ІІІ ступенів – гімназія», Новоархангельська ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів, Торговицька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Підвисоцька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Надладська ЗОШ І-ІІІ ступенів, отримали по сучасному тенісному столі, поспілкувалися з трудовими колективами та учнями закладів, шкільні перерви для учнів тепер стали більш цікаві і захоплюючі.Вітаючи дітей  зі святом, керівники району зазначили, що День Святого Миколая – це символ людської надії і віри у майбутнє українських дітей. Піклування та турбота про наших дітей, захист їх прав, підтримка освіти - один із найголовніших пріоритетів, - зауважили посадовці.

Вітаємо переможця зонального конкурсу "Учитель року - 2019" номінація "Початкова освіта"

Вітаємо переможця І туру, зонального конкурсу "Учитель року - 2019", номінація "Початкова освіта" Линник Наталю Юріївну, вчителя початкових класів Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО.

Зичимо міцного здоров’я, щастя, невичерпної енергії, оптимізму, творчих здобутків, сили та наснаги у виконанні почесної місії вчителя – творінні добра, навчанні та вихованні учнівської молоді.

Нехай кожен день приносить їй радість і задоволення від зробленого, а  щирість і талант знаходять відгук у серцях  вихованців.

Відбувся І тур конкурсу "Учитель року-2020" у номінації "Хімія".

20 листопада 2019 року на базі ВІДДІЛУ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ  ГОЛОВАНІВСЬКОЇ  РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ відбувся зональний тур Всеукраїнського конкурсу "Учитель року - 2020" у номінації "Хімії", для учителів з Новомиргородського, Маловисківського та Новоархангельського районів.

У І турі конкурсу взяли участь 5 педагогів, серед яких були колеги Торговицького НВО: Пісна Олена Володимирівна та Федорова Олена Юріївна.

 Учасники брали участь у випробуваннях:  «Тестування з фахової майстерності», «Практична робота» та «Урок», де конкурсанти проявили свої вміння та професіоналізм.

Переможецем першого (зонального) туру в номінації «Хімія» стала Пісна Олена Володимирівна, учитель хімії Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО.

Шановна Олена Володимирівна!

Вітаємо вас з перемогою! Високо цінуємо щедрість вашого люблячого серця, ваше терпіння і розуміння, відданість справі і любов до своїх учнів!

Семінар - навчання учнів та педагогів у форматі співпраці з КМАНУМ

13 листопада 2019 року методисти, консультанти, наукові керівники Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді провели консультаційні заняття для учнів, вчителів, керівників гуртків НТУ смт Новоархангельськ.

Методист КМАНУМ Ящук Т.А. подякувала за співпрацю вчителям, методистам. Щороку учні шкіл Новоархангельського району виборюють призові місця не тільки в обласному етапі, а й стають учасниками ІІІ Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту НДР учнів-членів МАН.

Після урочистої частини консультанти, наукові керівники Кіровоградської Малої академії наук: Волчанська Г.В., Клочек Л.В., Дрєєв О.М., Ковальов Ю.Г., Проскурова С.В., Саленко О.О. детально розповіли про основні вимоги щодо написання та оформлення науково-дослідницької роботи, структуру контрольної роботи з базової дисципліни, а також презентували інші напрямки роботи КМАНУМ, окрім Всеукраїнського конкурсу-захисту НДР. 

Дякуємо науковим керівникам, методистам КМАНУМ за  співпрацю та підтримку юних науковців Новоархангельщини!

Лінійка-реквієм

11 жовтня о 12 годині у Торговицькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка відбулась лінійка-реквієм з нагоди відкриття меморіальної дошки загиблим героям Аліщенку Івану Альбертовичу та Томаку Миколі Миколайовичу. На будівлі школи було встановлено та освячено меморіальну дошку. 

На подвір’ї школи вишикувались учні, вчителі, жителі села, однокласники Івана та Миколи. На лінійку завітали батько Аліщенко А.І, мами героїв Аліщенко Н.Г. та Томак О.С.,  брат Аліщенко С.А, сестра Терновенко Н.М., воїни АТО, заступник голови райдержадміністрації Поліщук Л.Л., заступник голови районної ради Садіков Р.Ю.,  військовий комісар Новоархангельського РВК Бєлей В.М., ВО начальника відділу освіти райдержадміністрації Федик Г.І., голова села Кернер Ю.О. Відкриття розпочалось із виконання Державного гімну України, хвилини мовчання за загиблими земляками.   Після вступного слова батька-директора школи право відкрити меморіальну дошку було надано брату Аліщенку Сергію Альбертовичу та сестрі Терновенко (Томак) Наталії Миколаївні. Освячення провів отець Ілля, настоятель Свято-Михайлівської церкви смт. Новоархангельська.

Під час своїх виступів представники влади низько схиляли голови перед загиблим. Вибачались перед рідними, дякували за хоробрих синів, чоловіка, батька,   та братів, які мужньо захищали цілісність та незалежність нашої держави.

Допоки житимуть люди, житиме і пам’ять про героїв. На їх прикладах будуть виховуватися діти, а пам’ять про них передаватиметься з покоління у покоління. На їх прикладах виростуть і збудують нову, єдину не на словах, а на ділі Україну.

Добра багато не буває! Тож, давайте творити ДОБРО!

Сьогодні, 2 жовтня в закладах освіти Торговицького НВО був проведений Всеукраїнський урок доброти «Гуманне і відповідальне відношення до тварин». Під час проведення цього уроку здобувачі освіти знайомилися з правилами етичного відношення до тварин, гуманними шляхами вирішення проблем безпритульних собак і котів, а також діючими правовими нормами, які стосуються захисту тварин від жорстокого поводження з ними. Провели виставку учнівських робіт «В об’єктиві натураліста».

У цей день учні закликали  намагатися бути добрими до всіх. І не просто добрими, а добрими безмежно і безкорисливо.

Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу

Учні та педагоги Торговицької школи активно долучилися до проведення Всеукраїнського тижня з протидії булінгу, який проходив з 16 по 20 вересня в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції "Я маю право!". Практичним психологом Суржко О.М. та соціальним педагогом Попільняк О.Ф. були проведенні правопросвітницькі заходи, спрямовані максимально привернути увагу молоді до проблеми булінгу і формування в суспільстві нетерпимості до цього явища.

ДЕНЬ ЗНАНЬ -2019

Другий день барвистої осені зустрічає нас важливим, урочистим, незабутнім святом - Днем Знань. Схвильовано радіють учні, вчителі, батьки, адже сьогодні відкривається перша сторінка шкільного життя для її нових маленьких мешканців КРАЇНИ ШКОЛЯРІЇ. В нашу шкільну сім'ю вступають малюки-першокласники, які будуть навчатися у Новій Українській Школі.  

 Двері в Країну Знань їм відкриває перша вчителька –Клименко Валентина Іванівна- талановита, креативна, невтомна чарівниця дитячого настрою !  

Валентина Іванівна створила для кожного першокласника вірш-презентацію. А кожен  школярик  отримав цікаве завдання від своєї вчительки намалювати власну долоньку і принести до школи. Ці жовто-блакитні долоньки сповнені дитячої любові та турботи діти вручили своїм мамам та татам. А учениця 1 класу Луценко Злата подарувала всім присутнім "Пісню першокласниці"

Любі першокласники! Нехай завжди у вашому житті світить привітне і тепле сонечко. Ми сподіваємося, що добро, краса, постійний творчий пошук будуть завжди поруч з вами в стінах рідної школи  

Засідання педагогічної ради Торговицького НВО

25 березня 2019 року в опорному закладі освіти Торговицького НВО  під керівництвом директора Аліщенка Альберта Івановича відбулося засідання педагогічної ради на тему «Створення умов для самореалізації особистості  учня початкової школи  Торговицького НВО в умовах нової української  школи»

В ході засідання педагогічної ради було розглянуто ряд важливих питань:
1.  Звіт директора Торговицького НВО за період з 2014 по 2019 роки.

2.  Про створення умов для самореалізації особистості  учня початкової школи Торговицького НВО.

3.  Адаптація учнів 1 класів Торговицького НВО до навчання в умовах нової української школи.                   

4.  Особисті успіхи першокласників при оволодінні основними життєвими компетентностями.

5.  Облаштування освітнього простору для першокласників.  З досвіду роботи Свердликівської  загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Торговицького НВО.

6.  Про вибір навчального предмету для складання ДПА у 9 класах загальноосвітніх навчальних закладів Торговицького НВО.

 7.  Про вибір підручників для учнів 6 і 11 класу 2019/2020 навчального року.

На засіданні був присутній голова районної державної адміністрації Васильченко Сергій Сергійович.

За підсумками засідання педагогічної ради та наради прийняті
відповідні рішення.

Вітаємо призерів ІІ (обласного) етапу всеукраїнського конкурсу- захисту науково-дослідницьких робіт учнів МАН України

 Тихонову Катерину Юріївну  ученицю 10 класу Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів ім.Є.Ф.Маланюка Торговицького НВО, секція «Психологія» тема «Індивідуально-психологічні особливості учасників булінгу в підлітковому віці», педагогічний керівник Суржко Ольга Миколаївна практичний психолог Торговицького НВО. 

Практикум вчителів РМО художньо-естетичних дисциплін

06 березня 2019 року на базі Торговицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені
Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО (директор Аліщенко А.І.) відбувся районний семінар - практикум вчителів РМО художньо-естетичних дисциплін з проблеми "Розвиток творчих здібностей учнів на уроках освітньої галузі "Мистецтво".
На початку роботи методист методичного кабінету  Коваленко О.Ю. окреслила мету і основні завдання  заходу. У своєму виступі вона наголосила про доцільність упровадження в освітній процес нових педагогічних технологій, що спрямовані на розвиток та саморозвиток творчої особистості.

Учасники семінару відвідали відкритий урок музичного мистецтва в 4 класі на тему "Від прелюдії до - молитви" (вчитель музичного мистецтва Миронюк С.В.)
 Практичний психолог Суржко О.М. провела з учасниками семінару тренінг "Арт-терапія як сучасний напрямок арт-педагогіки та її практичне застосування" .Відео за посиланням
Умовно другу частину засідання було присвячено практичній реалізації розвитку здібностей учнів засобами мистецтва. Спікером виступила Вовкодав Ю.А., яка провела з педагогами майстер-клас по виготовленню квітів.
Родзинкою семінару стала святкова концертна програма присвячена Дню 8 Ьерезня, яку підготували учні з  музичним керівником (Миронюк С.В.) Торговицької ЗШ І-ІІІ

«Вчимось досліджувати та охороняти природу»

27 лютого 2019 року року відбувся фінальний етап обласного конкурсу «Вчимось досліджувати та охороняти природу» який проводивя  комунальним закладом «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» на базі Орхуського екологічного інформаційно-тренінгового центру, що діє при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук комунального закладу «Обласна універсальна наукова бібліотека імені Д.І.Чижевського». 

В фінальному етапі обласного конкурсу «Вчимось досліджувати та охороняти природу» взяли участь 64 учні – переможці відбіркового етапу, які презентували свої конкурсні роботи у різних номінаціях. Вихованка учнівського шкільного лісництва «Кленок», Тихонова Катерина Юріївна, учениця 10 класу  Торговицької З.Ш. І-ІІІ ст. презентувала свою роботу «Дослідження географічного поширення омели білої на території Новоархангельського району» була нагороджена Дипломом ОЦЕНТУМ за активну участь.

 Обрана тема роботи є надзвичайно актуальною, оскільки інтенсивне розповсюдження білої омели, викликає занепокоєння, та загрожує нашій країні екологічною кризою, і потребує рішучих дій у боротьбі зі шкідником.

Бажаємо Катерині подальших успіхів і перемог у її науковій діяльності!!!!

Семінар - презентація "Впровадження інноваційних підходів організації роботи з обдарованими учнями"

 14 листопада 2018 року на базі методичного кабінету Новоархангельського районного центру по обслуговуванню закладів освіти відбувся семінар-презентація координаторів роботи з обдарованими дітьми   з проблеми "Впровадження інноваційних підходів організації роботи з обдарованими учнями" з досвіду роботи Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО.

У рамках заходу були розглянуті слідуючі питання:

 

* Робота з обдарованими учнями в контексті реалізації концепції "Нова українська школа". Методист методичного кабінету Коваленко О.Ю. ознайомила з методичними рекомендаціями шодо організації роботи з обдарованими дітьми та провела тренінг.  

 

*"Соціально-психологічний супровід розвитку обдарованої дитини" з досвіду роботи соціального педагога Попільняк О.Ф. ПРЕЗЕНТАЦІЯ
 


* Обдарована дитина в системі виховної роботи Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів (заступник завідувача з виховної роботи Шевчук Н.А.) ПРЕЗЕНТАЦІЯ


* НТУ "Пошук" - одна із форм роботи з обдарованими дітьми. Презентувала діяльніть наукового учнівського товариства Слюсаренко О.В. - заступник завідувача з навчально-виховної роботи. ПРЕЗЕНТАЦІЯ

*Розвиток творчих здібностей та обдарувань учнівської молоді. З досвіду роботи наукового керівника та вчителя біології Пісної О.В.

 

Позитивних емоцій та гарного настрою додали учні 4 класу зі своїм класним керівником Клименко В.І., які продемонстрували свій творчий потенціал через мистецтво слова й поезії. Учитель презентувала збірку авторських віршів й учні разом з педагогом їх декламували.

Дякуємо педагогічному колективу та адміністрації Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів за сприяння, підтримку, якісне проведення районного навчально-методичного заходу.

Засідання постійно діючого інтегрованого семінару працівників психологічної служби

  20 квітня 2018 року на базі Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Маланюка Торговицького НВО відбулося засідання постійно діючого інтегрованого семінару працівників психологічної служби та організаторів виховного процесу з питань упровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес з  проблеми «Практичне використання  здоров’язберігаючих технологій. Формування в учасників освітнього процесу свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я інших як до найвищої соціальної цінності». 

ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт

17 лютого 2018 року в актовій залі Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулося відкриття ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України. До захисту науково – дослідних робіт долучилися учні Торговицької школи.

Нікітенко Сергій отримав 1 місце в секції біологія людини з науково – дослідницькою роботою: «Вплив групи крові на здоров’я та характер людини», науковий керівник Пісна О.В. Колектив Торговицької школи щиро вітає переможця, та бажає йому вдалих результатів у III Всеукраїнському захисті науково – дослідницьких робіт, та успіху у всіх починаннях!!!

День безпечного Інтернету

6 лютого 2018 року у світі відзначається День безпечного Інтернету. Гасло цього року – «Створюй, спілкуйся та поважай: кращий Інтернет починається з тобою» 

Метою цьогорічного Дня безпечного Інтернету є достукатися до кожної людини та донести важливу інформацію про те, що від кожного з нас залежить наша безпека в онлайн просторі.

В Торговицькій загальноосвітній школі в цей день був проведений тренінг з учнями 9 класу  «Безпека в Інтернеті». Практичний психолог Суржко О.М. разом з учнями обговорювали питання безпечної поведінки в Інтернеті, потенційних загроз, випадки порушення прав дитини та механізми їх захисту.

Вчимося жити разом

В грудні місяці в Торговицькій ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф.Маланюка було проведено навчання педагогів, які упроваджують курс "Вчимося жити разом" (програма розвитку соціальних навичок учнів початкової, основної, старшої школи в курсі предмету "Основи здоров'я").

День української писемності

9 листопада 2017 року  до Дня української писемності та мови учнями Торговицької школи була проведенна святкова лінійка.Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.Зі святом вас, шановні добродії, зі святом, шанувальники рідного слова.Плекайте й любіть українську мову!

Посвята в козачата

За традицією в переддень світлого народного свята Покрови  в Торговицькій школі відбувається посвята учнів 1 класу в козачата. Не стало винятком і 13 жовтня 2017 року . Цей осінній день зібрав у актовій залі школи чимало гостей та глядачів, адже прийшли і тата, і мами , бабусі та дідусі, щоб підтримати своїх дітей. Класний керівник Федорова С.О. до дійства готувалася заздалегідь , тому хлопчики та дівчатка співали пісні , розповідали вірші, грали в козацькі ігри. Після превірки маленьких козаків на витривалість, кмітливість та сміливість директор школи Аліщенко А.І. урочисто справжньою козацькою шаблею посвятив їх у  козаки та дав підростаючому поколінню мудрі настанови.

Заходи до Дня пам’яті В.О.Сухомлинського

Протягом вересня та жовтня 2017 року вчителі початкових класів Слюсаренко Г.Г. та Голотова М.А. Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. розповідали найменшим учням про життєвий та творчий шлях  Василя Олександровича Сухомлинського, обговорювали його оповідання, малювали малюнки, мислили на природі. Зокрема, Голотова М.А. провела для учнів 2 класу урок мислення серед природи на тему "Людина і природа : пошук гармонії (за В.О. Сухомлинським).Діти відгадували загадки , розповідали віршики про природу , збирали лисття, грали в ігри "Азбука осені", "Що в кошику?". Особливо дітворі запам'яталася та сподобалася гра "Що в кошику?", де потрібно було із закритими очима лише на дотик визначити овочі та фрукти і назвати їх.

І районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура»

12 жовтня 2017 року на базі Підвисоцького БДЮТ проходив І районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура» , яка є важливою складовою системи патріотичного виховання, що формується в українському суспільстві. Учні Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. імені Є.Ф.Маланюка теж не залишилися осторонь цієї важливої події в житті молоді й взяли активну участь у посвяті до козацьких джур.

«2017 – рік Японії в Україні».

Учителем географії Артищенко Н.Д. був підготовлений та проведений виховний захід на тему «Японія- далека і близька», адже 2017 рік – це рік Японії в Україні. Основними завданнями заходу було підвищити інтерес  до культури Японії, виховати повагу до представників інших народів, збагатити знання учнів щодо історії , культури, мистецтва, народних традицій Японії. Учнями 7 класу була підготовлена японська  чайна церемонія , цікава виставка дитячих робіт у техніці оригамі.

День Учителя

Напередодні Дня учителя, 29 вересня учні Торговицької школи тепло привітали своїх наставників, порадників, учителів із професійним святом. У народі кажуть, що письменник живе у своїх книжках, художник  – у своїх картинах,  а вчитель – у думках і справах учнів. Кожна людина все життя із почуттям вдячності згадує рідну школу та вчителів. Адже в кожному прожитому шкільному дні було щось неповторне, незабутнє, що залишає свій відбиток у нашій душі.У народі кажуть, що письменник живе у своїх книжках, художник  – у своїх картинах,  а вчитель – у думках і справах учнів. Кожна людина все життя із почуттям вдячності згадує рідну школу та вчителів. Адже в кожному прожитому шкільному дні було щось неповторне, незабутнє, що залишає свій відбиток у нашій душі.

Всеукраїнська акціа "Голуб Миру"

21 вересня 2017 року за координаційної ролі БДЮТ Новоархангельського НВО №2 на центральній площі селища Новоархангельськ було проведено акцію "Голуб Миру". Учні Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. імені Є.Ф.Маланюка не залишились осторонь від проведення

свята , виготовили плакат «Ми за мир на всій землі для дітей на цілім світі!» , написали свої мрії про мир на паперових голубах, намалювали на асфальті  символ миру та отримали позитивні емоції від виступу учасників заходу.

Освітня акція "Рушник миру"

19 вересня 2017 року на базі БДЮТ Підвисоцького навчально-виховного об’єднання була проведена освітня акція "Рушник миру". Учні Торговицької ЗШ взяли активну участь у цьому заході та виготовили рушник з українським орнаментом та вишитим тематичним висловом-лозунгом - гаслом миру "Діти за мир в Україні"

Тиждень знань безпеки життєдіяльності на тему «Ми - за безпеку руху!»

З метою поліпшення роботи із запобігання дитячому дорожньо-транспортному травматизму, формуванню навичок безпечної поведінки на вулицях і дорогах, удосконалення і узагальнення знань з безпеки дорожнього руху, правил пішоходів, безпечного поводження під час руху до школи і додому в Торговицькій ЗШ І-ІІІ ст. імені Є.Ф. Маланюка з 11 по 15 вересня був проведений Тиждень знань безпеки життєдіяльності на тему  «Ми - за безпеку руху!» У рамках Тижня  проведено ряд заходів, конкурсів малюнків, стіннівок, тематичних буклетів, бесід , годин спілкування, вікторин, засідання круглого столу, інформаційних бесід .Переможці конкурсів та активні учасники заходів були нагородженні грамотами та подяками.

Лінійка до Дня пам’яті жертв фашизму

День пам’яті жертв фашизму - це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше - мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду.

Міжнародний день пам’яті в Україні, яка прийняла участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, але і відвідуванням пам’ятників, меморіалів, кладовищ та вшанування загиблих хвилиною мовчання.

Грамотність – запорука успіху людини (до Міжнародного дня грамотності - 8 вересня))

      8 вересня в Торговицькій школі учнями 10 класу була проведена загальношкільна лінійка присвячена Міжнародному  дню грамотності.  Мета Міжнародного дня грамотності, що його світ відзначає з 1966 року,  — нагадати людям, що бути грамотним важливо! Грамотність - незамінний інструмент для побудови мирного, толерантного й демократичного суспільства.

     Наше з вами сьогодні завдання – взяти на озброєння слова Василя Стуса, який у своєму листі до сина писав:  «Грамотність – вид гігієни. Письмо з помилками – то як невимиті руки чи нечищені зуби».

Тож будьте грамотними, адже грамотними бути стильно.

День фізкультури та спорту

 Учні Торговицької школи взяли активну участь у проведенні Дня фізкультури та спорту . Його головна мета – залучення населення України до занять спортом і фізкультурою, пропаганда активного здорового способу життя, формування у дітей уявлення про здоровий спосіб життя, сприяння  зміцненню фізичного та психічного здоров’я дітей, підвищенню рухової активності. Діти змагалися в спортивних естафетах, іграх , футбольних змаганнях. Скільки радощів, гарного настрою, здоров'я, бадьорості отримали учні цього дня!

Перший урок 2017-2018 н. р.

Перший урок 2017-2018 н.р в  1- 11 класах Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. імені Є.Ф.Маланюка був проведений з метою виховати  в  учнів  почуття  патріотизму,  національної  гордості,

любові  до  рідного  краю; сформувати  уявлення  про  Україну  як  про  суверенну  державу  з

давньою  історією,  багатою  культурною  спадщиною,  розширити  знання  учнів

про  державні  символи  України та сприяти  усвідомленню  учнями місця України  серед інших  країн, особливо Європи, допомогти зрозуміти важливість Європейського об'єднання,

приналежність  України  до  європейської  сім’ї  народів,  акцентувати  увагу  на

необхідності розширення знань про Україну  як можливого члена Євросоюзу,

сприяти  формуванню  нового  європейського  світогляду  молоді ;  сприяти

вихованню патріотичних почуттів, любові до рідного краю.  

Свято 1 вересня

Поміж багатьох свят у календарі є день, коли настрій усієї країни особливо урочистий і радісний. Кожне місто і село ранком цього дня дихає хвилюванням і радістю, розквітає дитячими посмішками.

Цей день – перше вересня. І сьогодні він ясним осіннім промінчиком постукав у вікна всіх школярів, запрошуючи їх до школи. Шановні освітяни і батьки, любі школярі, сьогодні ваше свято. Усі ми, від першокласника до старшокласника, відзначаємо нині початок нового навчального року.

В цей день наша дружня шкільна родина приймає у свої обійми першокласників, таких красивих, радісних і схвильованих!

Свято останнього дзвоника

Швидко промайнув навчальний рік.  І ось у кінці травня, коли розцвітають яскраві квіти і дзвенить пташиний спів, весняний вітерець приніс до нас свято останнього дзвоника. Воно радісне і сумне одночасно. Радісне, бо закінчилися навчання в школі, попереду – чудові літні канікули, а сумне, бо сьогодні востаннє полунав дзвоник для найстарших учнів – одинадцятикласників. Їх щиро вітали усі: першокласники,вчителі, батьки, друзі. Їм сьогодні дарували квіти та подарунки. Директор школи Аліщенко Альберт Іванович побажав їм успіхів у здачі екзаменів та вступу до навчальних закладів, а також вручив подяки активним учасникам різноманітних шкільних та позашкільних заходах та досягненнях у спорті.

Шановні випускники! Ідіть вперед,

Не бійтесь перешкод.

Для вас відкриті всіх наук дороги.

І нехай у вас буде все добре.

Букварикове свято

    25 травня в нашій школі пройшло цікаве, захоплююче свято, яке було колись в житті кожного учня. Це свято прощання з букварем. Класовод 1 класу Линник Наталія Юріївна та вихователь групи продовженого дня Голотова Марина Анатоліївна ще рік тому завели до класу маленьких, несміливих першокласників. За рік вони всі підросли, навчилися читати, писати, рахувати, а також полюбили школу, яка стала їм  другою рідною домівкою.

      На святі учні розповідали вірші, співали пісень, демонстрували батькам, вчителям , гостям свої знання та вміння, які вони здобули протягом цього року.  Веселі, щасливі збуджені, вони стали улюбленцями нашої школи, а ще вони – активні учасники багатьох класних та шкільних заходів. Гідна зміна росте в нашій школі. Щасти вам на життєвих стежинах!

Навчально-польові збори

      З метою практичного закріплення рівня знань, умінь та навичок  учнів у період з 10 по 12 травня на базі Підвисіцької ЗШ І-ІІІ ступенів проводились навчально-польові збори (заняття), в яких брали участь учні 11-х класів загальноосвітніх шкіл району, в тому числі й нашої школи. Протягом трьох днів учні займалися стройовою підготовкою, вивчали статті Статутів внутрішньої гарнізонної та вартової служби, відпрацьовували тактичні дії  підрозділів у наступі та обороні , наданні долікарської само - та взаємодопомоги. Здавали нормативи з фізичної підготовки.

     На завершення навчально-польових зборів учні виконали навчальні стрільби із автомата та кулемета Калашникова, снайперської гвинтівки СВД. Знання, уміння і навички, отримані учнями під час навчально-польових занять,  знадобляться тим учням, які виявлять бажання присвятити своє життя служінню українському народу і захисту Вітчизни.

Джура

        Учні нашої школи вже вдруге стали учасниками  дитячо – юнацької військово – патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).  Вона проходила на базі будинку дитячої та юнацької творчості Підвисіцького НВО 17, 18, 19 травня . Наша команда «Сіроманці» приймала активну участь у всіх видах змагань.  Ми гідно представили себе, достойно захищали честь нашої школи.

Програма гри була  цікава, різноманітна, конкурси нелегкими, але захоплюючими. Та наш командний дух допоміг нам здолати усі перешкоди і зайняти ІІ місце. Ми ще раз довели, що є нащадками козацького роду, справжніми українцями та патріотами своєї країни.

День вишиванки

   18 травня  учні, вчителі та працівники нашої  школи взяли активну участь у святі вишиванки.  Його святкують з 2006 року, проте воно стало для всіх українців традиційним та улюбленим.

    Вишиванка вважається оберегом від усього лихого. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі.  В  Україні вишиванка також символізує  родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Вона настільки сильно увійшла до життя української людини, що в нашій країні влаштовуєтеся навіть спеціальне свято – день вишиванки. Ми всі знову одягнули вишиванки  і прийшли до школи.  Наша головна мета – збереження та популяризація українських традицій та цінностей серед молоді країни.

    У класах проводилися бесіди, диспути про символи України. Учні та вчителі  щиро посміхалися один одному, бажали миру та добра, а також фотографувалися на згадку, адже вишиванка – це не тільки красиво, а й модно .

   Одягаймо вишиванки частіше! Радіймо сонцю та весні! Молімося за мир в Україні!

День пам’яті та примирення

          8 травня жителі нашого села Торговиця, працівники різних закладів та організацій, учні та вчителі нашої школи святковою колоною з прапором України пройшли урочистою ходою селом до пам’ятника загиблим воїнам, що знаходиться в центральному  парку. І дорослі, і діти зібралися, щоб вшанувати пам'ять про тих, хто загинув у другій світовій війні, наших героїв, що загинули в зоні АТО, борців за Незалежність України, Героїв Небесної сотні,  згадати ветеранів ,вдів,  дітей війни. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1941-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашистами.

 Лунали вірші , пісні, дівчата у вишиванках роздавали присутнім хліб, згадували тих, хто загинув, поіменно. Це лише маленька часточка великої данини пошани полеглим

Ми пам’ятаємо! Ми вшановуємо! Ми гордимося своїми героями , а також тим, що ми є українці.

Наші перемоги

    Наша  школа славиться  не тільки  успіхами учнів у навчанні, а й досягненнями у спорті. Школярі люблять уроки фізичної культури, відвідують спортивні секції з легкої атлетики , футболу, волейболу,  баскетболу, тенісу.

    14 квітня 2017 року в ДЮСШ між учнями району відбулися змагання з легкої атлетики.   Учні нашої школи також прийняли в них активну участь.   Честь школи захищали найкращі спортсмени з 7 по 11 класи. Це Ревенко Дмитро, Слюсаренко Владислав, Бакаєв Максим, Ретвіцький Володимир, Гаврилюк Роман. Вони здобули  почесні І,ІІ,ІІІ місця.

    Учні пишаються своїми перемогами і закликають молодь до занять спортом, вести здоровий , активний спосіб життя.

Лінійка «Дзвони Чорнобиля»

      31 рік тому, 26 квітня 1986 року, сталася одна з найбільших трагедій в історії українського народу - аварія на Чорнобильській атомній електростанції,  одна з найстрашніших катастроф в історії людства. Вона показала справжню загрозу, яку таїть у собі мирний атом. Внаслідок вибуху реактору постраждало більше 2 мільйонів чоловік. Було забруднено тисячі квадратних кілометрів поліських земель. В ліквідації наслідків аварії прийняло участь півмільйона чоловік, які впродовж кількох місяців займалися очисткою зони. Кілька десятків мільярдів доларів, кілька десятків тисяч життів, сотні тисяч хворих людей, кілька тисяч квадратних кілометрів забруднених радіонуклідами земель, 2 мертвих міста та десятки покинутих сел - така ціна аварії.

      Все це сьогодні ще раз згадали учні нашої школи на лінійці «Дзвони Чорнобиля». Жителі села Торговиця є також ліквідаторами Чорнобильської аварії. На знак вшанування світлої пам’яті тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя, присутні запалили свічку та схилили  голови і вшанували  їх хвилиною мовчання.

      Б’ють тривожним набатом дзвони Чорнобиля… Вони нагадують: пам’ятайте! Хай не повториться! Хай земля зацвітає навесні пишним буйством кольорів, хай пнуться до сонця трави, хай повертаються з чужини журавлі, несучи на крилах радість зустрічі з рідною землею. Хай кожен новий день сповнює наші серця миром, спокоєм. Пам’ятаймо!

Тиждень знань з безпеки життєдіяльності

З 10 по 14 квітня 2017 р.  у нашій школі пройшов Тиждень знань з  безпеки життєдіяльності на тему «Безпека у твоєму житті» і   були проведені такі заходи:

 - Загальношкільна лінійка, присвячена Тижню знань з   безпеки життєдіяльності                 

 - Виховна  година  « Здоров’я дитини - багатство країни»

- Книжкова виставка «Бути обізнаними – бути захищеними»

Бесіди : «Обережно поводься з тваринами», «Правила поводження на природі», «Твоя інформаційна безпека», «Небезпечні пригоди», «Поведінка під час гри» , «Безпечна дорога до школи, до дому», «Стихійні лиха»

-  Конкурс малюнків «Вулиця, транспорт і пішоходи»

- Конкурс  стіннівок «Наша безпека – у наших руках»

- Диспут «Чому треба знати правила для учнів»

- Практичні заняття для учнів «Моделювання надання першої долікарської допомоги  у разі виникнення надзвичайних ситуацій»

Вікторина «Безпека на вулиці»

-  Практичне заняття «Захисти себе сам»

- Практичний тренінг «Заборонено і дозволено»

- Екскурсія в природу

Активну участь у  конкурсі малюнків «Вулиця, транспорт і пішоходи» взяли учні початкових класів. Грамотами за зайняте І місце нагороджено ученицю 2 класу Шевчук Катерину, ученицю 1 класу Гончарук Юлію, учня 1 класу Філіпова Максима, учня 1 класу Кочкарова  Максима; за зайняте ІІ місце – ученицю 3  класу Сінкевич  Вікторію, ученицю 1 класу Кирильчук Юлію; за зайняте ІІІ  місце – ученицю 4 класу Ризун Юлію, учнів  3 класу Герея Ярослава та Рудника Максима.

   Учні 9 класу зайняли І місце у конкурсі стіннівок «Наша безпека – у наших руках»  , ІІ місце розділили  учні 7 та 10 класів. Вони також отримали грамоти.

Районний фестиваль дружин юних пожежних

      Нещодавно на базі Новоархангельського НВК «ЗШ І-ІІІ ступенів-гімназія» проходив районний фестиваль дружин юних пожежних. У ньому взяли участь дев’ять команд  району.

       Нашу школу представляла команда «Гарячі серця», до якої входило шестеро учасниць: Шевчук Д., Чеботаєва В., Куріпко Б., Москаленко І., Журавка Я., Орловська О. Дівчата взяли активну участь у різноманітних конкурсах, показали себе зібраними, наполегливими, організованими.

       Отримавши друге місце, вони ще раз довели незламність та єдність командного духу.

День друзів природи

      Охорона природи  являє собою систему заходів, які відбуваються із метою збереження, раціонального застосування й відтворення природних ресурсів. Головними складовими охорони природи  являється охорона повітря, вод, грунтів, тварин, рослин .

   Класовод 3 класу Чернега Н.Ф. разом зі своїми учнями підготували та провели цікаве, змістовне свято «День друзів природи».  На нього вони запросили учнів 1, 2, 4 класів, батьків та вчителів. Діти вивчали  норми  і правила поведінки в природі,  вчилися оберігати  рідну природу,  реагувати на поведінку оточуючих щодо природи,  розповідали про свої дії по охороні природи, розвивали навички дбайливого ставлення до природи, як до свого здоров’я.

     Учні ознайомилися з Червоною Книгою України. Діти  1 і 3 класів продемонстрували годівнички, які виготовили разом зі своїми батьками. За цю нелегку роботу вони були нагороджені Грамотами.

   Свято пройшло цікаво, захоплююче.  У школярів виникло  бажання допомагати у природоохоронному процесі,   бережно та турботливо ставитися  до природи рідного краю.   

Конкурс «Молодь обирає здоров’я»

       31 березня на базі Новоархангельської ЗШ №2 проходив районний конкурс «Молодь обирає здоров’я». Дев’ять шкіл району прийняли у ньому активну участь. Наша команда «Імунітет» презентувала літературно-музично-спортивну міні композицію «Молодь України обирає  здоров’я», виставила на конкурс три плакати на дану тематику, а також фотографії учнів школи про здоровий спосіб життя.

За підсумками журі команда нашої школи знову посіла друге місце.

«Майбутнє лісу у твоїх руках»

Члени шкільного лісництва "Кленок", Торговицької школи, разом з працівниками Торговицького лісництва, взяли участь у засаджені нового лісу.
До проведення акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» готувались сумлінно – організатори виготовили десять мечей Колесова – знаряддя для посадки лісу, назване в честь винахідника. Кажуть, це старий і простий спосіб садити дерева.
Новий ліс насадили саджанцями акації, адже саме вони гуртують людей різного віку навколо проблеми винищення лісів та спонукають примножувати Торговицькі ліси.
Насадження дерев - це корисна та добра справа, яка подарує нащадкам зелені ліси та чисте повітря.

22 березня

22 березня в Торговицькій ЗШ ім. Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО відбулося урочисте відкриття нового комп'ютерного класу.
Отримані навчально-комп’ютерні комплекси є першим кроком до покращання матеріально-технічної бази та профілізації школи. Так, у Торговицькій школі вивчається поглиблено хімія та біологія, а для кращого оволодіння знаннями учням необхідно користуватися інформаційно-комунікаційними засобами.

Районний конкурс молодих учителів Новоархангельщини "Педагогічна надія - 2017"

24 березня 2017 відбувся районний зліт і конкурс молодих учителів "Педагогічна надія", в якому взяли участь 9 молодих педагогів навчальних закладів Новоархангельського освітнього округу.

Конкурсанти з честю витримали випробування у трьох турах.

І місце виборола вчитель образотворчого мистецтва, Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф.Маланюка Торговицького НВО - Колісніченко Альона Вадимівна.

Вітаємо нашу колегу, бажаємо творчих злетів, успіхів, натхнення та сил!!!!!

День відкритих дверей в Торговицькій школі

Діти завжди були, є і будуть гордістю нашої школи. Для хорошого навчання та  всебічного розвитку учнів у нас створені всі умови. У школі комп’ютерний клас,  чудова бібліотека, великий спортзал, їдальня, актова  зала, шкільня майстерня. Школярі навчаються у великих , світлих класах.

 У школі працюють такі гуртки:

  • «Паперопластика»-керівник Вовкодав Ю.А.;

  • «Юні друзі природи» - керівник Вовкодав Ю.А.;

  • «Чарівний пензлик»- керівник Писакова Н.М.;

  • «Тістопластика» - керівник Лагодієнко С.І.;

  • секція футболу- керівник Бутенко В.О.;

  • гурток хореографії – керівник Дороднова Р.Я.;

  • гурток «Лісництво» - керівник Пісна О.В.

Учні нашої школи приймають активну участь у шкільних , районних та обласних масових заходах.

Співпраця з батьками посідає також одне з центральних місць у системі роботи нашої школи.

Учні 9 класів Торговицького НВО незабаром закінчують навчання. Перед ними стоїть широкий вибір. Можна десь вступати на навчання, а можна продовжити його встінах нашої школи. З цією метою 10 березня на базі Торговицької ЗШ пройшов день відкритих дверей. До нас на зустріч приїхали учні Небелівської, НерубайськоїтаСвердликівської шкіл.У програмі було:ознайомлення зі школою, святковий концерт, тренінг-знайомство, презентації«Обдаровані діти» та «Безпечний інтернет».

Ми раді цій зустрічі! Чекаємо вас у наступному навчальному році!

Свято 8 Березня

        8 Березня - це свято мам, бабусь , сестричок, свято краси і чарівності.

У цей день лунають слова-привітання,  жінкам дарують подарунки та квіти.           Діти  нашої школи також взяли активну участь у святкуванні .  Учні 1 та 2 класів під керівництвом класоводів Линник Н.Ю. та Клименко В.І. підготували та провели відкриті заходи для батьків та вчителів. Діти співали пісень, танцювали, розказували вірші для гостей, а також дарували подарунки мамам та бабусям, виготовлені власноруч.

Конкурс екологічних агітбригад

       У нашому житті охорона природи має надзвичайно важливе  значення. Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою. Люди мусять активно рятувати природнє середовище, яке почалося з їхньої ж вини. Ця робота надзвичайно складна , важка і відповідальна.

     З цією метою 3 березня на базі Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка пройшов районний конкурс екологічних бригад на тему :  «Ландшафт  як середовище життя та об’єкти охорони».  У ньому взяли участь десять команд Новоархангельського району.  Учасники показали  роботу своїх шкіл з природоохоронної діяльності у своїх презентаціях. Цікавими та змістовними були також виступи школярів.

    Екологічна бригада «Грінпіс» нашої школи виступила впевнено та цікаво. Ми розділили почесне друге місце з учнями Свердликівської школи.

Результати ІІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів- членів МАН

11 лютого 2017 року в актовій залі Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулося відкриття ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України
Диплом ІІ ступеня у секції "Валеологія" здобула
"Машковська Крістіна, учениця 11 класу Торговицької ЗШ І- ІІІ ступенів імені Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО з темою «Стан волосся як індикатор здоров'я людини», науковий керівник Пісна О.В.
Вітаємо з перемогою!!!!!

Афганістан - біль наших душ

Афганістан- це ще одна трагічна  сторінка нашої історії. Афганістан був і залишається незаживаючою раною .Найстрашніше і найбезглуздіше у світі – це війна. Не злічити страшного невимовного горя у тих сім`ях, до яких прилетіла чорна звістка про загибель сина, брата, коханого, чоловіка. Жахлива трагедія, гинуло покоління, народжене у 60-х.    Ніколи не повернути тих, хто навіки залишився на війні, для кого вона ніколи не закінчиться.Не одним сивим пасмом закосичена ця дата — 15 лютого, день, коли нарешті в далекому 1989 р. закінчилась для народів колишнього СРСР десятирічна кривавиця трагічної війни в Афганістані. Посивіли до строку юні наречені і молоді дружини, чекання вибілило скроні батьків і коси матерів. І, здається, навіки пил та пісок осіли в молодих чубах воїнів — інтернаціоналістів.

   У нашій школі пройшла  лінійка , присвячена подіям в Афганістані. Організатор Торговицької школи Колісніченко А.В. разом з Тріщенком Максимом та Тіхоновою Катериною  згадали учасників військових подій в Афганістані, розповісти про односельчан воїнів-афганців . Присутні учні, вчителі, батьки вшанували  пам'ять тих, хто поліг в афганських ущелинах, та кланялися  тим, хто прийшов з війни живим, хоча з пораненою душею.

День Святого Валентина

 День Святого Валентина – свято закоханих, свято краси, молодості, чарівності, романтики. Воно присвячується коханню і вже сімнадцять сторіч поспіль люди  всього світу відзначають найромантичніше свято року. В День закоханих – мрійте, радійте, даруйте квіти, подарунки, посмішки!

     Класовод 9 класу Попільняк В.В. разом зі своїми вихованцями підготували та провели чудове свято, присвячене цьому дню. Романтичні вірші, поетичні поздоровлення, ліричні пісні та веселі конкурси. Такою цікавою і різноманітною була програма заходу для учнів 7-11 класів.

     Нехай у Вашому житті завжди буде любов до матері і батька, до рідної землі, любов один до одного.

Тиждень «Зроби свій вибір на користь здоров’я»

 З 6 по 10 лютого 2017 року у нашій школі  пройшов Тиждень безпеки життєдіяльності  на тему «Зроби свій вибір на користь здоров’я»

         У рамках Тижня розроблено та проведено  ряд заходів, метою яких є популяризація здорового способу життя, бережливого ставлення до свого здоров’я. Це:

J  виховна година «Здоров’я мати - вік біди не знати!»;

J бесіди «Абетка здоров’я», «Режим дня школяра», «Цінуй здоров’я і життя», «Що таке гігієна», «Що таке здоров’я»,

« Здоров’я – моя цінність» ;

J конкурс малюнків на тему «Бережи своє здоров’я»;

J конкурс стіннівок «Зроби свій вибір на користь здоров’я»;

J диспут «Спорт – це життя»;

J спортивні змагання «Зимові старти»;

J позакласний захід «Свято Мийдодира»;

J тренінгове заняття «Зумій подолати шкідливі звички»;

Jкруглий стіл «Вплив соцмереж на молодь»;

Jперегляд відеоролика «Формуємо здоровий спосіб життя»;

Jпрактичні заняття для учнів «Правильне харчування, здоровий сон - запорука міцного здоров’я».

За активну участь у конкурсі стіннівок на тему : «Зроби свій вибір на користь здоров’я» учні 7, 8, 9 та 11 класів були відзначені грамотами.

До 120-річчя з дня народження Є.Ф.Маланюка

        1 лютого виповнилося 120 років з дня народження видатного поета української діаспори, дослідника, публіциста та критика  Євгена Филимоновича Маланюка. Його шлях був складним і тернистим,  проте поет зумів вистояти і творити. Євген Маланюк був завжди глибоко переконаний у  невичерпності духу української нації.

      Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів носить  ім’я Є.Ф.Маланюка. Це велика честь для нашої школи. До 120-ї річниці з дня народження  поета було проведено ряд заходів.  Вчителі  початкових класів провели бесіду  на тему  «Його ім’я носить наша школа».   Учні середніх класів прийняли участь у конкурсі  малюнків до творчості Маланюка.  Бібліотекар Скрипніченко Г.Д.  разом з ученицями 10 класу Орловською Оксаною і Чеботаєвою Валентиною  провели бібліотечну  інформаційну хвилинку  для п’ятикласників.

     Заступник директора з виховної роботи Клименко В.І. разом з шестикласниками Постернак Анною, Редькіною Сніжаною і Папояном Севаком провели лінійку «Я-син свого народу». Присутні ще більше дізналися про життєвий і творчий шлях Євгена Маланюка. Учні Москаленко Інна (9 клас), Куріпко Богдана (9 клас), Дорошенко Максим (8 клас) і Спересенко Василь (10 клас) декламували вибрані твори поета.

   Творчість Є.Ф.Маланюка спонукає до осмислення і аналізу драматичних подій української історії, виховує любов до рідного краю.

Вчимося бути справжніми українцями

     19 січня шкільний  парламент влаштував для учнів 5-9 класів тренінг на тему:  «Вчимося бути справжніми українцями». Його метою було виховання та формування національної самосвідомості учнів, активної громадської  позиції, її розширення та поглиблення.

       Учасники тренінгу мали змогу виконувати цікаві завдання спрямовані на  розвиток їх свідомої громадської думки. Учні провели цікаво та корисно свій час, збагатили свої знання, вчилися бути патріотами  своєї держави та зійшлися на думці, що тільки свідомі громадяни можуть створити взірцеву державу, яка поважає та дотримується народних традицій, своєю працею розбудовує, а також відтворює землю предків для кращої долі. Ця мета стала девізом для наших молодих учасників та їх майбутніх дій.

День пам’яті героїв Крут

    В українській історії є події, які стали знаковими та  символічними. Такою подією є героїчний бій  під залізничною станцією Крути молодих захисників Української держави 29 січня 1918 року. Цей  бій  - приклад  боротьби українського народу за свободу і незалежність.

    Добре кажуть: "Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього". І це дійсно так, бо так само, як дерево тримається на землі своїм корінням,  так людина тримається на землі  своїм минулим. Людина, яка не знає минулого,  як перекотиполе, куди вітер подме, туди воно й котиться. Куди вітром приб'є - там і залишить своє насіння. Але ж  людина не перекотиполе, і, як сказав у своєму безсмертному романі П.Загребельний: "На порожньому місці роду не заснуєш".     Саме тому ми повинні знати історію. А історія наша вмита кров'ю і сльозами.

     У нашій школі  була проведена лінійка пам’яті героїв Крут. Ми вклоняємося перед високим героїзмом  і патріотичною самопожертвою юних борців за ідею, відданих захисників національної справи.

День Соборності України

    В історії становлення незалежності і соборності України, особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу.  Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Української Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День незалежності і соборності України.

   20 січня у нашій школі була проведена лінійка, на якій  ведучі  Постернак Анна, Редькіна Вікторія,  Папоян Севак та ЗДзВР Клименко В.І. ознайомили  учнів з історією  соборності України. Першокласники розказали  вірші про свою Вітчизну, а  учениця 2 класу Вільченко Анастасія  виконала пісню про свій рідний край.

   Наші школярі – справжні патріоти , які поважають історичне минуле своєї  Батьківщини, прагнуть бути  національно  свідомими  та  гідними громадянами України.

Новорічна казка

Всі діти люблять зиму та зимові свята. Особливо свято Нового року. Учні нашої школи ретельно готувалися, вивчали вірші, пісні, майстрували разом з батьками новорічні костюми.

Дід Мороз, Снігуронька та казкові персонажі разом з учнями чудово провели новорічні ранки. Скрізь лунала музика, дитячий сміх. Всі отримали цукерки від Діда Мороза.

А 4 січня біля центральної ялинки в центрі селища наші школярі розважали дітей, проводили ігри, водили хороводи. Новорічні свята пройшли весело та цікаво.

З Новим роком усіх!

Солодке вітання від Святого Миколая

19 грудня, в день Святого Миколая, у приміщенні Торговицької селищної ради було справжнє свято. Тут зібралися як дорослі, так і діти. 39 дітей села Торговиця, яким так потрібні увага, тепло, любов та допомога, отримали подарунки зібрані учнями Торговицької ЗШ, м’які іграшки, книжечки та солодощі від гостей.

Дітей привітали з Днем Святого Миколая голова районної державної адміністрації С.С. Васильченко, сільський голова Ю.О. Кернер, представник об`єднання українок «Яворина» Н.М. Терновенко, соціальні працівники О.В.Арделян та Т.В. Головань. Під керівництвом директора Торговицького будинку культури О.Ф. Безкищенко та бібліотекаря Н.І.Дударенко учні Торговицької школи показали невеличке святкове дійство.

Це лише мала частина того, що потрібно нашим дітям. Будьте чуйними! Не залишайтесь осторонь! Даруйте дітям любов, добро і тепло!

Святкуємо свято Миколая

 Усі діти України з нетерпінням чекали 19 грудня, адже це день Святого Миколая Чудотворця, почесного охоронця дітей.

   Ще з самого ранку до нашої школи завітав настоятель Покровського храму села Нерубайка протоієрей Василій Дубина. Він сердечно привітав наймолодших школярів  (1-2 класи)  та присутніх з Днем Святого Миколая. Під його керівництвом учні 6-7 класів  підготували та показали невеличку виставу, закликаючи до любові, доброти та милосердя.

   У кінці зустрічі отець Василій подарував дітям гарні подарунки та сфотографувався з ними на довгу пам’ять.

Подаруй дитині іграшку!

    З 7 по 17 грудня в нашій школі  до Дня Святого Миколая  проходила акція «Подаруй дитині іграшку!», яку проводив шкільний парламент під керівництвом організатора школи Колісніченко А.В.

     Іграшки, книги, дитячі прикраси отримали діти, які опинилися в складних життєвих обставинах та потребують від оточуючих людей уваги, доброти та турботи. Це лише часточка того, що ми можемо зробити для них. Головне, щоб наші діти  не відчували  себе  одинокими та нікому непотрібними.

   Хлопчики та дівчатка! Знайте, що у вас є друзі! Це – МИ!

Знай! Люби! Бережи!

      Усе необхідне для життєдіяльності людина отримує з природи: повітря, воду, сировину для промисловості. Людське суспільство ,як частина природи, може бути тільки в постійній взаємодії з нею. Вплив людини на навколишнє середовище є перетворюючим, що змінює її, причому далеко не завжди в кращу сторону . Тому збереження природного середовища і охорона природи - одна з найгостріших проблем, які  стоять перед людством в теперішній час.

       Класовод  4 класу Федорова С.О. разом зі своїми учнями провели цікавий відкритий виховний захід «Знай! Люби! Бережи!».  Присутніми були молодші школярі 1-3 класів. Вони не тільки отримали задоволення від  свята, але й розширили свої знання про природу, красу та неповторність українського довкілля.

      Четвертокласники закликали  усіх  зрозуміти своє місце в житті,  бачити красу рідного краю, оберігати, захищати довкілля, збагачувати природу рідного краю.

Здоров'я - єдина цінність

               Учні 5 класу нашої школи разом з класним керівником Зінов’євим Г.Ю., пропагуючи здоровий спосіб життя, підготували та провели відкритий виховний захід «Я і моє здоров’я». Вони розповідали, як боротися зі шкідливими звичками, дбати про своє здоров’я та закликали вести здоровий спосіб життя.

Уроки доброти та милосердя

        5 грудня у нашій школі пройшли виховні заходи та уроки доброти. Учні вчилися  любити і цінувати життя,  дружбу, добро і справедливість, а також бути відповідальними за свої вчинки, боротися із проявами зла у житті.

     Учні 6 класу провели годину спілкування на тему «У чому виявляється доброта і милосердя».  Класний керівник Артищенко Н.Д. детальніше ознайомила дітей з такою соціальною категорією як діти-інваліди та люди-інваліди.

   Цікаво та захоплююче пройшов урок Доброти у 2 класі . Гаслом заходу були такі слова : «Твоя краса в твоїй доброті». Вчитель Клименко В.І . ознайомила дітей  з поняттям «добро», «доброта», що значить бути добрим,  чуйним, милосердним, доброзичливим.

День боротьби зі СНІДом

В рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в Торговицькій школі було проведено, психологом

Суржко О.М., тренінг з учнями 10 та 11 класів. В ході тренінгу учні поглибили знання з даної проблеми та усвідомили відповідальність за свою поведінку, адже від цього залежить їх здоров'я та майбутнє.

"Люблю я свій народ, шаную його звичаї"

29 листопада у Торговицькій школі відбувся захід, підготовлений учнями 7 класу, "Люблю я свій народ, шаную його звичаї".
Звичаї народу – це важливий елемент його культури, своєрідний генетичний код, за допомогою якого розпізнають людину з погляду її належності до тієї чи іншої етнічної групи.
Глядачі потрапили у цікавий і різноманітний світ звичаїв і традицій українського народу. Школярі ознайомилися з виставкою вишитих рушничків, вишитих дбайливими руками матусь.
Особливу атмосферу створили пісні: «Зеленеє жито зелене" та "Мамина сорочка"
Учні 7 класу висловлюють подяку глядачам!!!!

ГОЛОДОМОР – ЧОРНА СПОВІДЬ МОЄЇ ВІТЧИЗНИ

ГОЛОДОМОР – ЧОРНА СПОВІДЬ МОЄЇ ВІТЧИЗНИ

           Голодомор 1932 – 1933 років… Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

     З  часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору,  тому варто робити все, щоб їх нащадки  знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.

   26 листопада у Торговицькій ЗШ пройшов цикл заходів до Дня пам’яті жертв Голодомору.  День розпочався з  лінійки пам’яті  «Дзвони 33-го». Ведучі заходу ознайомили присутніх із трагічними сторінками тих страшних подій української історії. Учні 10 класу під керівництвом класного керівника Екало Н.М. підготували та провели відкритий захід «З біллю у душі назад в минуле». Учитель історії Кукуруза Л.Й. розповіла присутнім про загибель наших односельчан у ті страшні роки голодоморів (зі свідчень старожилів).

      Класний керівник 9 класу Попільняк В.В. разом з бібліотекарем Скрипніченко Г.Д. провели бібліотечний урок на тему «Дзвони скорботи» та ознайомили присутніх з книжковими виданнями, в яких міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні.

    У кожному класі були проведені години спілкування, бесіди до Дня пам’яті жертв голодомору та запалення  учнями свічок на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

16 днів проти насильства

     16 днів проти насильства    

      З 25 листопада по 10 грудня проходить щорічна міжнародна  акція «16 днів проти насильства».  Дуже важливо знати правові основи запобігання різним проявам насильства, знати, що кожна людина є захищеною у нашій державі.

     З метою протидії всім формам насильства в Торговицькій ЗШ I - III ст. ім. Є.Ф.Маланюка  практичним психологом Суржко О.М.  була проведена акція «Ця рука ніколи не вдарить» .  Вона  проходила у центрі села Торговиця. До уваги односельчан учні 10 класу разом з Суржко О.М. та педагогом-організатором  Колісніченко А.В. презентували плакат з дитячим малюнком  і запросили жителів села обвести їхню руку, якщо вони згодні з висловом, написаним на плакаті «Ця рука ніколи не вдарить».   Також  учні  розповсюдили  буклети «Ми проти насильства».

    Незважаючи на те, що до акції були залучені учні 10 класу , діти досить активно включилися в роботу: обговорювали  проблему насильства та агресії у сім’ї, демонстрували свої знання щодо насилля.

ЩО? ДЕ? КОЛИ?

 

   Вже стало традицією серед учнів нашої школи приймати участь у різних шкільних та районних іграх та конкурсах. Ось і цього разу  наші школярі стали учасниками районного чемпіонату інтелектуальних ігор шкільних команд. Змагання проходили захоплююче та цікаво. Ні тяжкі запитання, ні   емоційна напруга не змогли зупинити наших ерудитів. У результаті команда старшої вікової категорії «Ерудит» зайняли ІІ місце, а команда молодшої вікової категорії «Розумники» здобула ІІІ місце. 

   Вітаємо вас, юні інтелектуали! Успіхів та перемог вам у майбутньому!

Активні учасники районних конкурсів

     18 листопада  в Новоархангельському БДЮТ проводилися такі конкурси: «Український сувенір» та «Новорічна композиція». Учні нашої школи Крючкова Марина, Постернак Анна  та Гнатюк Анастасія прийняли в  них активну участь. Усім припав до душі «Вареник з перцем», «Оберіг на щастя», «Різдвяний вінок» , «Українська оселя»  (ІІ місце) та  «Новорічна красуня» (ІІІ місце).

Лінійка до Дня Гідності та Свободи

 

    День Гідності та Свободи — свято в Україні, яке  відзначається щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої  (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).    

  В нашій школі 21 листопада була проведена урочиста лінійка, на якій присутні учні та вчителі згадали події Майдану і вшанували хвилиною мовчання  пам'ять загиблих на Майдані та наших земляків Аліщенка І.А. та Томака М.М., які віддали своє життя за  незалежність та світле майбутнє України.

Міжнародний день толерантності.

 

16 листопада у школі пройшов день толерантності. Психолог школи Суржко О.М. з  учнями  7 класу  провела  заняття з елементами тренінгу «Молодь за толерантність». Учні ознайомилися  з поняттям толерантності, ознаками толерантної людини, мали нагоду відпрацювати у конкретних життєвих ситуаціях модель толерантної поведінки.     Всі школярі, відзначаючи Міжнародний день толерантності,  закликали   ровесників, батьків, вчителів до толерантного відношення один до одного.

Тиждень пожежної безпеки

З 7 по 11 листопада у нашій школі  пройшов  Тиждень пожежної безпеки  на тему «Легко вогник запалити, та не легко загасити» .У школі   були розроблені та проведені такі заходи:

 Проведення загальношкільної лінійки, присвяченої Тижню пожежної  безпеки                 

Година спілкування « Правила пожежної безпеки знай!»

Виставка літератури у шкільній бібліотеці про пожежну безпеку

 Бесіди : «Сірники не іграшка», «Правила поводження з електроприладами», «Права і обов’язки пішоходів», «Я – велосипедист», «Правила поведінки на дорозі»  «Вчи і поважай правила пожежної безпеки», «Вогонь-наш друг, та не завжди чекати можна і біди», «Перша допомога при опіках та отруєнні чадним газом», «Пожежники на захисті життя і здоров’я людей»

 Конкурс малюнків «Не жартуй із вогнем!»

 Конкурс  стіннівок «З вогнем погані жарти, жартувати з ним не варто»

 Конкурс  аплікацій «Злий і добрий вогонь», брейн – ринг «Запобігти, врятувати, допомогти»

 Практичні заняття для учнів «Надання першої медичної допомоги»

 Складання пам’ятки «Дії при пожежі в громадському транспорті»

 Вікторина «Бережись вогню!», 

 Практичний тренінг з евакуації

 Зустріч з пожежниками

Переможці конкуру малюнків та конкурсу стіннівок про пожежну безпеку отримали нагороди , які їм вручили рятувальники  ДСНС.

Лінійка пам’яті

     28 жовтня наш народ відзначав 72 річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників . У нашій школі пройшла лінійка , на якій учні вшанували пам’ять загиблих визволителів хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника воїнам –визволителям.

  72 роки відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від німецької чуми. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством , гуманності над варварством.

Районний конкурс «Осіння фантазія»

     За підсумками конкурсу на кращий виріб з природнього матеріалу  у нашій школі найкращими визнали роботи учениць Москаленко Інни (керівник Колісніченко А.В.) та Воронкової Мирослави (керівник Суржко О.М.).

   У п’ятницю, 21 жовтня, конкурс «Осіння фантазія» пройшов у нашому районі в БДЮТ. Роботи наших учениць були гарними, неповторними, зачаровували своєю красою та майстерністю виконання. Перемогу нашій школі  (ІІ  місце) здобула Москаленко Інна з роботою «Дари  красуні осені».

 Проте всім також дуже сподобалася й робота Воронкової Мирослави «Краса та багатство рідної землі».

   Дякуємо вам, дівчатка, за вашу працю та активну участь у конкурсі.

Цікавий турнір

Цікавий турнір

      20 жовтня в нашій школі  пройшли відбіркові змагання з шахів та шашок для  участі у районних змаганнях. Цей турнір організував та провів вчитель Мойсюк І.В.  Бажаючих  показати свої розумові здібності виявилося немало.  Це були учні 5-9 класів.  Змагалися як хлопці, так і дівчата.    Найкращим гравцем з шахів була Журак Каріна, учениця 9 класу. Вона зайняла І місце.  Другий результат показав учень 6 класу Олійник Ярослав.

    А якою захоплюючою була гра в шахи! Перше місце в нелегкій боротьбі здобув семикласник Бедрик Владислав. Його однокласник Дмитро Біда зайняв третє місце. Другим був  учень 5 класу Черновол  Данило.

        Турнір закінчився. Були переможці й переможені. Проте ніхто ні на кого  не сердився, адже гра була хоч і нелегкою, проте чесною.

Гра «Джура»

     Учнів нашої школи вперше цього року запросили взяти участь у районній військово-патріотичній грі «Джура». На підготовку було дуже мало часу. Проте незабаром з’явився рій Торговицького куреня імені Івана Сірка «Сіроманці». Одноголосно вибрали ройовим  Нікітенка  Сергія, а прапороносцем Гаврилюка Романа. За дуже короткий термін дівчата та хлопці – джури добре підготувалися і взяли активну участь у відкритті гри у селі  Підвисокому. Сім команд приїхали з різних шкіл району. Цікавим було знайомство, посвята в козаки, різноманітні конкурси.

       Наші «Сіроманці» достойно представили свою команду, продемонструвавши згуртованість, хороші «військові»  навички , знання з історії та долікарської допомоги.

   Смачним був козацький куліш, яким частували учасників гри, запальним, веселим танець для хлопців і дівчат. А в кінці дійства кожна команда отримала сертифікат учасника військово-патріотичної гри «Джура».

    Веселі, збуджені та щасливі поверталися наші «Сіроманці додому».  Вони стали справжніми козаками, пройшовши посвяту шаблею та випробовуванням на братерство, злагоду, а також отримали благословення настоятеля церкви Пресвятої Богородиці Петра.

Посвята в козачата

         14 жовтня наша держава святкувала три свята: Покрови Пресвятої Богородиці, День козацтва та День захисника України. До цих свят додалося ще одне - посвята в козачата. Саме воно стало традиційним ось уже декілька років у нашій школі. 

     Цього жовтня козачат в селі Торговиця побільшало. До школи поспішали першокласники, одягнені в червоні шаровари та вишиті сорочки. На святковій лінійці кошовий отаман Аліщенко А.І. посвятив хлопчиків у козачата. Вони доторкнулися до справжньої козацької шаблі, а потім урочисто промовили клятву, обіцяючи добре вчитися, слухатися батьків, а в майбутньому стати справжніми захисниками Вітчизни.

    Ще довго в школі лунали розмови про свято, поздоровлення маленьким козачатам та їхнім батькам, першій вчительці Линник Н.Ю. , яка підготувала і провела цей захід. І здавалося, що ми ніби чуємо козацький дух, дим вогнищ, брязкіт кінської збруї та дзвін козацьких шабель.

       Гідна зміна росте в Торговиці. Козацькому роду не було й не буде переводу!

Пам’яті Грушевського

У вересні цього року Україна відзначала 150-річчя з дня народження українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Сергійовича Грушевського.

Михайло Грушевський – це вчений світового рівня. Своєю працею Михайло Сергійович заклав міцні підвалини української державності.

        У нашій школі були проведені уроки пам’яті, виховні години, бесіди про М. Грушевського. Старшокласники під керівництвом учителя історії Кукурузи Л.Й. випустили стінгазету про життя і творчість Грушевського. Пам’ять про нього вічна, наукові праці – невичерпне джерело мудрості.

Осінні фантазії

 

 Осінь – найкрасивіша пора року, яку оспівували в піснях, зображували на картинах, прославляли у віршах. Вона чудова, різнобарвна, розмаїта, яскрава.

  Її чари можна було побачити у нашій школі на виставці-конкурсі робіт з природного матеріалу «Осінні фантазії». Усі класи прийняли в ній активну участь. Неможливо було визначити переможця, бо кожна композиція, кожен виріб милував око глядача своєю чарівністю і неповторністю.

 Осінь залишила свою святкову сукню і незвичайну парасольку, яку принесли на виставку першокласники. Учні 2 класу залишили тут свого друга павучка на осінньому листі та «сімейку» совенят . Учні 3 класу виготовили осінній будиночок та показали, як їжачки готуються до зими.

      Четвертокласники принесли кошики з гарбузів і  наповнили їх овочами та фруктами, поруч поселили кумедних поросяток з кукурудзи та гусінь з рум’яних яблучок.

   Усім глядачам дуже сподобалася «Гарбузова країна» з чарівними мешканцями, а також плакат «Моя країна – Україна». Все це підготували учні 5 класу. А яким гарним був осінній букет з листя та дружна родина з яблук і груш від шестикласників!

  Учні 7 класу виготовили гарне панно «Ходить Гарбуз по городу»та лісового оленя з дерева. Восьмикласники створили чудову композицію «У нашому двірку, як у вінку» та екібану «Осінній гай». А учні 9 класу прикрасили карту України і зробили її яскравою та квітучою.

  Уміло та з великою майстерністю десятикласники виготовили жовті троянди з кленового листя. А останнім подарунком для всіх був прощальний осінній букет.

       Найкращими були відзначені  роботи таких учнів: Чухно-Шуляка Миколи(2 клас), Крючкової Марини (2 клас), Шевчук Катерини (2 клас), Ревенка Дмитра (7 клас), Попова Сергія(9 клас) .

День учителя

       Цього дня чекали всі у школі. Учні, святково одягнені, з квітами в руках, поспішали поздоровити своїх учителів зі святом. З великим хвилюванням в цей день йшли до школи одинадцятикласники. Вони сьогодні виступали в ролі вчителів. Директором школи вибрали Животовського Сергія. Він поважно походжав коридорами, слідкуючи, щоб скрізь був порядок.

    Молоді  «вчителі» розбіглися по класах проводити уроки, радісні та схвильовані, адже це у них вперше. А «одинадцятикласниками» сьогодні були всі вчителі. Вони ніби знову поринули в дитинство, сміялися, голосно говорили на уроках, бувало, що «порушували» поведінку. У них навіть були «щоденники», в яких з’явилися оцінки. «Учителі»  хвилювалися, а «одинадцятикласники» отримали велике задоволення від усього.

    Гарним був святковий концерт .  Лунали пісні, вірші, побажання та слова вдячності для  кожного  вчителя. А в подарунок-осінні троянди та смачний красивий торт.

Учитель добра і краси

              З метою популяризації, вивчення та застосування у навчально-виховній діяльності науково-педагогічної спадщини В.О. Сухомлинського та з нагоди відзначення 98-ї  річниці від дня народження великого педагога у Торговицькій ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Маланюка  було проведено ряд заходів.

    Класними керівниками для учнів 5-11 класів проведено години спілкування на тему: "Василь Сухомлинський - відомий український педагог та письменник" .

     Цікаво пройшов  конкурс  малюнків до казок В.Сухомлинського.

Учні відвідали виставку «Сухомлинський-дітям», де бібліотекар ознайомила школярів з повчальними казками, оповіданнями, загадками В.О.Сухомлинського.

      У початковій школі пройшов відкритий виховний захід «Учитель добра і краси», який підготували та провели учні 3 класу під керівництвом класовода Чернеги Н.Ф.

Вшанування пам`яті усіх загиблих у Бабиному Яру

    З 19 вересня 1941 року по 6 листопада 1943 року у часи Другої світової війни на околиці Києва у місцевості, яка мала назву Бабин Яр, відбулися масові вбивства єврейського населення. За цей час стратили майже 200 тисяч безневинних людей тільки за те, що вони належали до тієї чи іншої нації. Цей страшний і кривавий злочин нацизму став своєрідним символом страждань мирного населення.

   29 вересня учнівський та педагогічний колективи Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка вшанували пам`ять усіх загиблих у Бабиному Яру. У школі пройшла лінійка пам’яті «Трагедія Бабиного Яру».

Час може зарубцювати рани, та він безсилий загасити нашу пам’ять. Боротьба з цим злом проходить через душі людей. Крапку може поставити лише перемога людського розуму та волі.

День партизанської слави

                        

 22 вересня, у День партизанської слави з почуттям безмежної подяки й любові ми віддаємо данину поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі – усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками.

В Торговицькій  загальноосвітній  школі було  проведено ряд  заходів  до дня Партизанської слави. Ранок розпочався  лінійкою – реквієм «Ніхто не забутий, ніщо не забуте».  День партизанської слави відзначається учнями як данина всенародної поваги до  тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. До пам’ятника  загиблим воїнам  учні  поклали живі квіти.

Шкільний бібліотекар Скрипніченко Г.Д. разом із членами шкільного парламенту організувала  інформаційний огляд  літератури «Партизанськими стежками», на якій було продемонстровано  художню, довідкову літературу, енциклопедичні видання, історичні документи, підбірку  журнальних та газетних статей.

    Народ живе, доки живе пам’ять про минуле, доки пам’ятають  загиблих у боротьбі  за  свободу  і  незалежність  наступних поколінь. Наш обов'язок - кожного дня  пам'ятати про тих, хто здобував перемогу у цій страшній війні ціною власного життя.

  «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» - лунало в  стінах Торговицької школи.

День миру в Торговицькій школі

                 

   У рамках святкування  Міжнародного дня Миру в Україні, 21 вересня 2016 року учні  нашої школи  провели акцію під гаслом «Голуб миру — в кожну родину».

   Учні 4 класу під керівництвом класовода Федорової С.О. виготовили власноруч 250 голубів, які роздавали усім учням , вчителям, працівникам та гостям Торговицької школи.

   Школярі кожного класу написали свої побажання миру та розмістили їх на стенді. На шкільній лінійці лунали слова про збереження миру в нашій країні та в усьому світі. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять земляків Аліщенка І.А. та Томака М.М., які загинули , захищаючи мир, свободу та незалежність нашої України.

   Ці заходи є невеличким вкладом учнів у збереження миру на Землі. Найбільше їхнє бажання, щоб лунав дзвінкий дитячий сміх, щоб змучені матері, дружини, сестри не думали ночами про своїх синів, чоловіків, братів, що можуть загинути на війні. 

День смайлика

    Ранок 19 вересня 2016 року в Торговицькій школі зустрічав учнів, педагогів, працівників школи чудернацькими стилізованими посмішками – смайликами.  Було проведено акцію «Подаруй СМАЙЛИК для гарного настрою» з метою  пробудити в оточуючих бажання безкорисливо робити добро, бути привітними, щирими і усміхненими, розвивати вміння випромінювати тепло до навколишнього світу через усмішку, виховувати доброзичливість.

   Смайлики  підбадьорювали всіх: "Все буде добре!"

Тиждень знань правил дорожнього руху

З 12 по 16 вересня 2016 року в Торговицькій ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є. Ф. Маланюка  Торговицького НВО пройшов Тиждень безпеки дорожнього руху на тему «Азбука безпеки на дорозі». У рамках Тижня  знань правил дорожнього руху було проведено ряд заходів, з  метою активізації роботи  щодо попередження  дитячого дорожньо-транспортного травматизму та транспортних пригод за участю дітей, безпечного  поводження  на дорозі. Вчителі, вихователі, бібліотекар, медична сестра разом з учнями школи приймали активну участь у проведенні Тижня  безпеки дорожнього руху.

       Цікаво та змістовно пройшли години спілкування, бесіди, конкурси, виховні заходи, змагання. Але найбільше дітям запам’яталася зустріч з інспектором дорожньої поліції Сідлецьким Романом Олександровичем. Учні цікавилися інформацією про нові правила дорожнього руху, місце та умови навчання в  юридичних закладах. Між інспектором поліції та школярами відбувся жвавий діалог. У всіх присутніх склалося приємне враження від зустрічі.

Олімпійський тиждень

       З 5 по 9 вересня в Торговицькій  школі  було проведено  «Олімпійський тиждень», присвячений  Дню фізичної культури  та спорту.  

       Учні впродовж тижня змагалися у спритності та витривалості, отримали можливість більше дізнатися про історію Олімпійського руху, його ідеї та принципи.

         В рамках Олімпійського тижня в нашій школі вчителями  фізичної культури були проведені Олімпійські  уроки  на тему «Як народжувалися ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ» та «Юні олімпійці». Учителі фізичної культури Мойсюк І.В. та Гончаренко О.Г. пропагували здоровий спосіб життя, поширювали ідеї олімпізму в країні шляхом залучення якомога більшої кількості дітей занять спортом.

     Директор Аліщенко А.І.  нагородив команду учнів Торговицької школи  дипломом за зайняте І місце в ІІ етапі обласних комплексних змагань серед дітей та юнацтва «ОЛІМПІАДА КІРОВОГРАДЩИНИ».

         Олімпійський тиждень  був насичений, цікавий та змістовний, а учні з гарним настроєм та масою позитивних емоцій поверталися додому.

        Ми ще раз побачили, що в нашій школі ростуть сильні, спритні й сміливі діти. Тож бажаємо всім спортсменам тільки перемог – як на спортивних майданчиках, так і за їхніми межами.

День знань у Торговицькій школі

1 вересня у Торговицькій ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф. Маланюка Торговицького НВО  традиційно по-родинному  пройшло свято Першого дзвоника, який сповістив учнів, батьків та вчителів про початок нового навчального року.            

       День Знань — це особливе свято! Адже воно знаменує початок нових знань, досягнення нових успіхів на шкільній ниві.  Це зустріч з друзями і вчителями, радість від спілкування, знайомство з новими навчальними предметами, пізнання невідомого і цікавого.

     Директор  школи Аліщенко Альберт Іванович привітав всіх з чудовим святом Днем  Знань, яке відкриває перед кожним з учнів нові обрії пізнання себе і світу захоплень, побажала всім школярам, батькам, вчителям міцного здоров’я, наполегливості та успіхів у навчанні.

На наше свято також завітав  голова сільської ради Кернер Юрій Олександрович, який привітав учнів та вчителів школи зі святом.

          У черговий раз школа гостинно відчинила для учнів свої двері і запросила  у просторі і затишні класи, щоб набиралися мудрості і знань, щоб наповнювали своє серце любов’ю і добротою, щоб вчилися долати труднощі і впевнено крокувати до своєї мети.

27 квітня 2016 року

27 квітня 2016 року на базі Державного підприємства "Оникіївського лісового господарства" відбувся обласний зліт учнівських лісництв "Юні господарі землі".
Торговицьке шкільне лісництво «Кленок» взяло активну участь в конкурсі, представили виставку учнівських робіт, проявили свої знання в галузі лісознавства, біології та екології. Творчий звіт роботи шкільного лісництва представляли учні 9 класу Торговицької ЗОШ І-ІІІ ст. у такому складі: Гаврилюк Роман, Нікітенко Сергій, Спересенко Василь. Учасники лісництва були нагороджені Дипломом Кіровоградського обласного управління, за активну екологічну позицію!

26 квітня 2016 року

26 квітня 2016 року в усіх загальноосвітніх навчальних закладах району проведено цикл заходів, присвячених 30-м роковинам трагедії на Чорнобильській АЕС: мітинги-реквієми, лінійки пам'яті, тематичні виховні години, бесіди, перегляди документальних фільмів.

Так, у Торговицькій ЗШ імені Є.Маланюка була проведена лінійка пам'яті до 30-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, організована книжкова виставка літератури у бібліотеці закладу «Чорнобиль - горе України, її незагоєна рана», в учнівських колективах відбувся перегляд документального фільму «За півтори години до катастрофи на ЧАЕС», тематичні виховні години: «Чорнобиль не має минулого» (кл. керівник В.І. Клименко, 1 клас); «Чорнобильська катастрофа – національна трагедія народу» (кл. керівник О.В. Пісна, 6 клас);«З думкою про Чорнобиль…» (кл. керівник В.В. Попільняк, 8 клас); Лекторій «Радіаційна небезпека» (кл. керівник Н.М.Екало, 9 клас).

18 березня 2016 року

18 березня 2016 року на базі РМК відбувся зліт молодих вчителів району та конкурс "Педагогічна надія 2016 ". Серед молодих спеціалістів був представник РМО вчителів суспільствознавчих дисциплін - Мороз Вікторія Валеріївна, вчитель історії та правознавства Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. імені Є.Ф.Маланюка. у рамках конкурсної програми вона представила свою візитівку у формі презентації, відеофрагмент уроку на тему: "Запорізька Січ у другій половині ХVII столітті. Іван Сірко" та представила власне хобі, а саме вищивку бісером. Цим самим конкурсантка здобула прихильність членів журі та була нагороджена дипломом ІІ ступеня.
 

13 лютого 2016 року

13 лютого 2016 року в актовій залі Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулося відкриття ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (далі – конкурс-захист).

ІІ місце у секції "Суспільствознавство" з роботою "Українська жінка в громадсько-політичному житті країни (із використанням  місцевих матеріалів Новоархангельщини)" Слюсаренко Аліна, учениця 11 класу Торговицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Є.Маланюка, науковий керівник - Кукуруза Л.Й.

ІІІ місце у секції "Географія" з роботою «Економіко-географічне дослідження розвитку аграрноресурсного потенціалу Новоархангельського району Кіровоградської області», Нікітенко Сергій,учень 9 класу Торговицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Є.Маланюка, науковий керівник- Артищенко Н.Д.

ІІІ місце у секції "Біологія людини" з роботою «Стоматологічні хвороби як мультифакторіальні захворювання» Машковська Крістіна, учениця 10 класу Торговицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Є.Маланюка, науковий керівник- Пісна О.В.

 Вітаємо наших переможців, бажаємо упевненості в собі та своїх можливостях, нових, ще цікавіших ідей та успіхів у всіх сферах життя!

12 лютого 2016 року

12 лютого 2016 року у Тоговицькій школі відбулося святкування Дня Святого Валентина - покровителя всіх закоханих. На святковй лінійці учні мали нагоду привітати своїх однокласників, друзів  та улюблених вчителів валентинками. Крім того для старшокласників була проведена дискотека.

Обережно грип!

В Україні спостерігається значне підвищення рівня захворюваності на грип, близьке до епідемічного. МОЗ України наголошує на необхідності дотримання заходів задля попередження зараження грипом та у разі захворювання.

Епідемічний сезон грипу триває орієнтовно з вересня-жовтня по березень-квітень кожного року. В цей час є найбільший ризик заразитися смертельно небезпечним недугом.

Як можна заразитися вірусом грипу?

Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).

Клінічні ознаки грипу:

- підвищення температури тіла – різке підвищення температури тіла більше 38°С без інших супроводжуючих симптомів вже може свідчити про появу грипу;

- головний біль,

- біль у м'язах, біль у горлі;

- кашель, нежить;

- закладення носа;

.

Напередодні новорічних свят учні Торговицької школи провели акцію "Новорічний лист солдатові". Для хоробрих захисників АТО учні підготували вітальні листівки з найкращими побажаннями і малюнками щоб жоден воїн не залишився без превітань на свята. 

28- 29 грудня 2015 року

28- 29 грудня 2015 року в нашій школі відбувся новорічний ранок для учнів 1-11 класів. У святково прибраній залі, біля новорічної ялинки зібралися учні, вчителі, батьки. Господарями свята були самі діти, які разом з класними керівниками і вчителями підготували святковий концерт.  У «Новорічному вальсі» кружляли казкові герої. Діти  читали  вірші, співали новорічні пісні. Щоб врятувати Діда Мороза  приймали участь у різноманітних конкурсах і випробовуваннях, відгадували загадки . Кожен зміг знайти застосування своїм талантам.

26 грудня 2015 року

26 грудня 2015 року на базі Новоархангельського районного методичного кабінету відбувся І етап захисту наукових робіт МАН. У захисті робіт взяли участь члени Торговицького науового товариства "Пошук".

Вітаємо наших талановитих учнів з перемогою, та бажаємо подальших творчих успіхів та досягнень:

Слюсаренко А. 11 клас секція історія 1 місце,

Машковська К. 10 клас секція біологія 1 місце,

Нікітенко С. 9 клас секція географія 1 місце.

.

У Торговицькій школі стартує акція "Новорічний лист солдатові", для підтримки бійців АТО, які ціною власного життя захищають наш спокій. Просимо учнів школи не залишатись байдужими і написати лист пораненим і передати своєму класному керівникові до кінця тижня!Листи будуть передані у госпіталі! Можливо саме Ваш лист врятує комусь життя, підтримає у важку годину!

8 жовтня 2015 року

8 жовтня 2015 року в Торговицькій школі відбулася традиційна виставка квітів, врожаю: «Осінній вернісаж». Тут були представлені композиції, виготовлені з квітів, з овочів та фруктів.

Усі роботи разом створили неймовірну квіткову красу, якою милувалися учні, батьки й учителі школи. Усі з цікавістю роздивлялися, коментували композиції, а потім фотографувалися на згадку.

На виставці було шумно, кожен приглядався до робіт своїх шкільних друзів. Учні початкових класів були в захваті, особливо першокласники, вони вперше приймали участь. Діти охоче взяли участь, і кожен клас старався зробити усе якнайкраще. За допомогою цієї виставки розкрився оригінальний підхід до дарунків природи, цікаві композиції та здібності дітей.

Кожна дитина проявила свою фантазію і талановитість. Всі композиції виглядали як витвір мистецтва.

15 жовтня 2015 року

Відшуміла козаччина, стали історією її славні походи. Але підростають гідні нащадки козаків.

15 жовтня 2015 року в нашій школі відбулась урочиста посвята в козачата учнів першого класу.

Учасники пройшли усі випробування, продемонстрували свої знання, силу, витривалість, хоробрість, вміння танцювати гопака, розповідати козацькі побрехеньки і довели,що гідні носити почесне звання "козачата". 

Усі першокласники виголосили клятву, пообіцявши вивчати історію і традиції українського народу, розвивати себе розумово, духовно та фізично заради незалежності та процвітання України.

13 жовтня 2015 року

13 жовтня 2015 року на передодні свята Покрови, Дня Українського козацтва в ПТУ № 30 с. Торговиця відбулася лінійка присвячена  Дню захисника України та відкриттю в училищі меморіальної дошки в пам’ять про випускників училища Томака Миколу Миколайовича, Сурженка Сергія Івановича, Покрищенка Миколи Миколайовича, Азарова Олександра Олеговича, що загинули боронивши нашу державу під час проведення антитерористичної операції на сході України.

Ушанувати пам`ять загиблих прийшли учні Торговицької школи.

1 вересня 2015 року

1 вересня 2015 року на баз Торговицької З.Ш. ім. Є.Ф. Маланюка відбулося свято Першого дзвоника. Дружня шкільна родина нарешті зібралася, щоб відсвяткувати День знань.

Яскраві усміхнені обличчя школярів, бурхливі оплески  супроводжували наше свято, яке надовго запам’ятається тим, хто мав можливість бути присутнім на ньому.
Вітаємо всіх з початком нового навчального 2015- 2016  навчального року.

22 травня 2015 року

22 травня 2015 року Новоархангельську відбувся обласний етап Всеукраїнського зльоту команд шкільних лісництв. Серед учасників були й учні Торговицької школи  у складі: Гермак Сергій 10 клас, Нікітенко Сергій, 8 клас та Гаврилюк Роман, 8 клас.

      За результатами змагань команда була нагороджена дипломом департаменту освіти і науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації та цінними подарунками.

20 березня 2015 року

 

20 березня відбувся районний  зліт молодих учителів, у якому взяли участь учитель історії Скупенко М.В. та асистент учителя Пісна О.В. У рамках зльоту пройшов конкурс "Педагогічна надія",присвячений громадянсько-патріотичному вихованню. Участь у ньому взяли 6 педагогів, які працюють перший рік.Пісна Олена Володимирівна зайняла перше місце.

   Педагогічний колектив школи вітає Олену Володимирівну і  бажає творчих злетів.

27 лютого 2015 року

27 лютого 2015 року на базі районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської райдержадміністрації відбувся семінар заступників директорів із навчально-виховної роботи закладів освіти району, на якому слухалися питання щодо організації діяльності у загальноосвітніх навчальних закладах наукових учнівських товариств. Взяла участь у семінарі О.В.Слюсаренко, заступник директора з навчально-виховної роботи Торговицької ЗШ. 

Please reload

bottom of page